30 juillet 2012

Bedelli (dövizli askerlik) Yurt disi askerlik islemleri

BEDELLI (DÖVIZLE) ASKERLIK
Dövizle askerlik müracaatında bulunabilmek için yurtdısında (isçi statüsünde) en az üç yıl oturma ve çalısma müsadesine sahip olmak gereklidir.

* 20-38 yas arasında askerlik için basvuracaklar:
  • 21 gün temel askerlik egitimi yaparlar
  • 5.112 euro bedel öderler
Bu para, pesin veya dört esit taksitte ödenebilir.

* 38 yasını doldurduktan sonra askerlik için basvuranlar:
  • 21 gün temel askerlik egitimi yaparlar
  • 7.688 euro bedel öderler
38 yasini doldurduktan sonra yapilacak basvurularda para pesin olarak ödemek zorundadir, ve müracaat tarihinden sonraki isabet eden ilk veya ikinci celp (askere alma) döneminde temel askerlik egitiminlerini yapmak zorundadırlar.

Askerlik celp dönemleri her sene:
  • 2-4 Ocak
  • 1-3 Nisan
  • 1-3 Temmuz
  • 1-3 Ekim
* 1963 ve daha önceki senelerde dogmus olanlar:

Geçici 38.maddenin,n 3. paragrafı kapsamına giren 1963 ve daha yaslı dogumlular, temel askerlik egitimini yapmak istemedikleri takdirde, pesin olarak, 10.224 euro ödemek kosuluyla askerliklerini yapmıs sayılacaklardır.

Basvuruda istenen belgeler:

• T.C. pasaportu,
• T.C. nüfus cüzdanı,
• Isyeri belgesi (Certificat de travail) ve yeminli tercüman tarafindan tasdikli tercümesi. Bu belgede, ise baslama tarihinin belirtilmesi ve belgede isyerinin kase ve adresinin olması gereklidir.
* Fransa'da oturma izni (Carte de séjour) ve yeminli tercüman tarafindan tasdikli tercümesi.
• Son yoklama basvuru formu'ndan iki adet (basvuru formu konsolosluktan temin edilir).
• 6 adet vesikalık fotograf,
• Islem bedeli (harç)

Dövizle askerlik taksidi konsolosluktan alacagınız makbuz karsılıgı banka aracılıgıyla Türkiye'de belirtilen hesaba havale edilmektedir. Diger taksitlerin ise 38 yas sonuna kadar ödenmesi mecburiyeti vardır.

ERTELEMELER
Oturma veya çalisma iznine sahip olarak isçi, isveren veya meslek ya da sanat mensubu sifatiyla fiilen yabanci ülkelerde ikâmet edenlerin; son yoklama, celp ve sevk gibi her türlü askerlik islemi 1111 sayili askerlik kanununun 35/G maddesi geregince iki yilda bir yenilenmek kaydiyla 38 yasini doldurduklari yilin sonuna kadar (38 yasin dolduruldugu yilin 31 Aralik tarihine kadar) Millî Savunma Bakanliginca ertelenebilir.

Ilk erteletme

Askerlik islemlerini erteletmek üzere, asagidaki belgelerle birlikte bölgesinde ikâmet edilen ve bagli olunan Türk Konsolosluklarina dilekçe ile bizzat basvurmak gerekmektedir.

Ilk erteleme için asagidaki belgelerle bizzat basvuran ve basvurulari kabul edilenler, statüleri devam ediyorsa, her iki yilda bir ayni belgelerle birlikte, bizzat veya belgelerini posta vasitasiyla göndererek ertelemelerini 38 yas sonuna kadar uzatabilirler.

Oturma veya çalisma izin süreleri iki yillik erteleme süresinden daha az olanlarin ertelemeleri; oturma veya çalisma izin sürelerinden hangisi daha uzunsa, onu takip eden ilk 31 ekim tarihine kadar yapilir.

Erteleme sartlarina haiz olmadigi anlasilanlarin, erteleme sebebi ortadan kalkanlarin veya erteleme hakkindan kendi istekleriyle vazgeçenlerin, ertelemeleri iptal edilir ve askere sevk edilirler.

Erteleme islemini hile ve desise yaparak veya gerçege aykiri bilgi, beyan ve belgelerle sagladigi, ertelemeyi müteakip yabanci ülkede fiilen bulunmadigi veya yurda kesin dönüs yaptigi halde süresi içinde durumlarini bildirmeyenler hakkinda suç duyurusunda bulunulur.

Isçiler için gerekli belgeler

a. Bulundugu yabanci ülkenin resmî makamlarindan alinmis oturma veya çalisma izin belgesi,

b. Çalistigi isyerinin, isvereni tarafindan düzenlenmis, fiilen çalistigini gösteren belge,

c. Issiz olup çalismayan issizlik sigortasi veya malûliyet yardimi alanlarin, ilgili makamlardan bu yardimi aldiklarini kanitlayan belge,

ç. Issiz veya malûl oldugu halde, esinin çalismasi nedeniyle bu yardimlari da alamayanlarin, durumlarini gösteren ilgili resmî makamlardan alinan belge,

d. Umuma mahsus pasaport.

e. Isçi statüsündekiler, (a) ve (d) fikralarinda belirtilen belgeleri mutlaka ibraz etmek zorundadirlar. Ancak; diger belgelerden, o siradaki durumunu gösteren belgelerden biri ibraz edilir.

Yukarida belgelerin disinda her ülke mevzuatina göre konsolosluklar ilâve belgeler talep edebilirler.

Isverenler için gerekli belgeler
a. Bulundugu yabanci ülke resmî makamlarindan alinmis oturma veya çalisma izin belgesi,

b. Bulundugu yabanci ülkede, sorumlulugunda bulunan bir isyerinde, isveren oldugunu kanitlayan belge,

c. Bulundugu yabanci ülke kanunlarina göre isyerinin niteligini belirten belge (K-BIS)

ç. Pasaport.

Meslek veya sanat icra edenler için gerekli belgeler

a. Bulundugu yabanci ülke resmî makamlarindan alinmis oturma veya çalisma izin belgesi,

b. Bulunduklari yabanci ülkelerde meslek veya sanat icra ettiklerini gösterir belge,

c. Umuma mahsus pasaport.

Yukarida belirtilenler yani sira, asagida belirtilen özel durumlari olanlar ayni kanun maddesinden faydalanabilirler

a. Oturma veya çalisma izinleri devam ettigi sürece; geçici olarak issiz kalanlar, meslek veya sanatlarini icra edemeyenler ile issizlik sigortasindan yararlananlar, malûliyet veya hastalik yardimi alanlar ile eslerinin çalismasi nedeniyle bu yardimlari da alamayanlar,

b. Yabanci ülkede dogan veya kanunî rüst yasindan önce ebeveyninin yanina giderek oturma veya çalisma iznine sahip olan, ancak ögrenciligi nedeniyle çalismayan ögrenciler,

c. Yüksek lisans ve doktora ögrenimi yapmak üzere yabanci ülkeye gidenlerden, (resmî ögrenciler hariç) ögrenciliginden bagimsiz olarak oturma veya çalisma izni alarak isçi, isveren veya meslek ya da sanat mensubu sifatini kazananlar ile oturma veya çalisma izinleri ögrenciliklerine bagli olarak verilmis olsa dahi, üniversite veya diger yüksek ögrenim kurumlarinda gelir vergisine tâbi ücret veya maas karsiligi ögretim ve arastirma görevlisi olarak bulunanlar. (oturma veya çalisma izinleri ögrenciliklerine bagli olarak verilen, lisans ve lisansüstü ögrenim görenlerden, ögrencilikleri yaninda gelir vergisine tâbi olmadan çalisanlarin ve “part time” çalisanlarin, askerlikleri ertelenmez.)

ç. Uluslararasi kurum ve kuruluslarda çalisan ve bu çalismalarini sürdürdükleri müddetçe yabanci ülkelerde oturmalarina veya çalismalarina izin verilenler.

d. Yabanci ülkelerde oturma veya çalisma iznine sahip biri ile evlenerek “aile birlesimi antlasmalari” kapsaminda kendisine baslangiçta sadece oturma izni verilen, ancak çalisma izni verilmedigi için isçi statüsü kazanamayanlar da potansiyel isçi olarak kabul edilir.

Askerlik islemleri çalisma izni alincaya kadar ertelemelerinin yapildigi yili takip eden yilin 31 ekim tarihine kadar ertelenir.

(Örnek : 1977 dogumlu bir yükümlü hakkinda nisan 2001 ayinda erteleme belgesi düzenlendiginde, erteleme belgesinin 19 ncu hanesindeki erteleme bitim tarihine 31 ekim 2002 yazilir. Bu vatandasimiz hakkinda erteleme belgesi aralik 2001 tarihinde düzenlendigi taktirde, erteleme bitim tarihi gene 31 ekim 2002 olarak yazilir.) Bunlarin askerlikleri, çalisma izni almalarini müteakip iki yillik sürelerle ertelenir. (çalisma izni almadan önceki süre dövizle askerlik hizmeti için aranan üç yillik çalisma süresinden sayilmaz.)

Müteakip Erteleme

Müteakip ertelemeler için, (erteleme süresinin bittigi yil içindeki her hangi bir tarihte, en geç erteleme süresi bitmeden 1 ay önce) yukarida sayilan belgeleri bizzat veya posta vasitasiyla konsolosluklara göndermeleri gerekmektedir.

Ertelemeleri yapilan yükümlüler, müteakip erteleme islemleri sirasinda, pasaportlari degismis olsa bile ilk ertelemede ibraz ettikleri pasaportlarini konsolosluklarina ibraz ederler.

ÇİFTE VATANDAŞ OLARAK ASKERLİK ERTELEME İŞLEMLERİ
 
Çifte vatandaşlık hakkından yararlanmakta olan yükümlülerin askerlik erteleme işlemlerinin yapılabilmesi için "çok vatandaşlık" başvuru işlemlerinin daha önceden yapılmış ve nüfus müdürlükleri tarafından nüfus kütüklerine tescil  edilmiş olması gerekir

Milli savunma Bakanlığının 23.09.2009 tarihli “Yurt Dışı Askerlik İşlemlerinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar” konulu talimatı gereğince,  "Çok vatandaşlık" hakkına sahip yükümlülerin askerlik erteleme işlemleri, Fransa’ya geliş ve fransız vatandaşlığını kazanma tarihlerine bakılmaksızın başvuru tarihinden itibaren bir defada 38 yaşını tamamladıkları yılın 31 Ekim tarihine kadar ertelenir.

Çifte vatandaş olarak askerlik ertelemesi yaptıracak yükümlülerin imza atmaları gerektiğinden bizzat Başkonsolosluğa  gelmeleri  zorunludur.

Çifte vatandaş olarak askerlik erteleme işlemleri için gerekli belgeler: 
1- T.C. Nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu (2 adet fotokopi) 
2- Fransız kimlik kartı veya pasaportu ( 2 adet fotokopi) 
3- Fransız vatandaşlığını hangi tarihte kazandığını gösteren resmi makamlardan alınmış belgenin  (Acte de naissance veya Certificat de nationalité) aslı veya onaylı sureti ile yeminli tercüman tarafından yapılmış Türkçe tercümesi (2 şer adet) 
4- 4 adet fotoğraf

 
Bedelli Askerlik Tasarısı değişikliğe uğradı mı?


Bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

Buna göre, 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacak ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacak. Yurt dışında 3 yıl çalışanlar, 10 bin Avro bedelle askerlik yapacak ve temel askerlik hizmetinden muaf olacak.

TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edilen bedelli askerlikle ilgili tasarıya göre, 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacak ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacak.

Komisyonda aynen kabul edilen tasarı ile Askerlik Kanunun ek birinci maddesinde yer alan, oturma veya çalışma iznine sahip olan işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunan yükümlüler için öngörülen ''5.112 Euro'' ibaresi ''10 bin Avro'' olarak değiştiriliyor.

Tasarıyla, bedelli veya dövizli askerlik hizmetinden yararlanacakların 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmalarına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılıyor.

Dövizle askerlikte, 45 yaşını tamamlamış ve üzeri olanların, talepleri halinde 15.000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında defaten ödemeleri halinde, temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklarına ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılıyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış, ilgili kanunlara tabi yükümlüler, istekleri halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin lirayı ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Başvuruda bulunanlar, bu parayı başvuru sırasında defaten ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyebilecekler. Bu uygulama kapsamında ödenecek paralar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Ziraat Bankasında açılacak özel hesaba yatırılacak.

Tasarı ile uygulamadan yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini süresi içinde yapmadıkları gerekçesiyle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, belirtilen diğer yararlanma şartlarını taşıdıklarını ve bu kanunla değiştirilmeden önceki miktarlar üzerinden ödemelerini süresi içinde tamamladıklarını konsolosluklara müracaatla belgelendirenlen, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bunlar hakkında askerlik hizmetini yerine getirmedikleri idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini tamamlamalarını müteakip askerliğe elverişsiz hale gelen, vefat eden, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığını kaybedenler ile ödeme ve temel askerlik eğitimi yükümlülüklerini süresi içinde tamamladıklarından kesin terhise hak kazananlara geri ödeme yapılmayacak.

Kanun yürürlüğe girmeden önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar hakkında başvuru tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümleri uygulanacak ve bu kişiler de temel askerlik hükümlerine tabi tutulmayacak.



Konsolosluklarda izdiham : Bedelli Askerlik Başvurusu


Bedelli askerlik yapmak isteyen gurbetçiler nedeniyle konsolosluklarda izdiham yasanıyor.



Hükümetin bedelli ve dövizli askerlik yasasında yapmak istediği değişiklik Fransa'da yaşayan Türk nüfusun konsolosluklara akın etmesine neden oldu. Bugün Fransa'da birçok konsolosluk önünde halk yoğun kuyruklar oluşturdu. Yurt dışında en az 3 yıl çalışanlar için 5.112 eurodan 10.000 euroya yükselecek olan askerlik bedelini ödemek istemeyenler yeni yasa yürürlüğe girmeden askerlik başvurularını yapmak istiyor.

Türkiye'nin Strasbourg Bas Konsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar yeni yürürlüğe konan uygulamadan şikayetçi olduklarını belirtiyorlar. Konsolosluktaki yığılmadan şikayetçi olan vatandaşlar sabah 4-5 ten itibaren kuyruga giriyorlar. Günde sadece 120 kişi alınıyor. Strasbourg'a uzak sehirlerden gelen, akşam 20 den itibaren kuyruga girip bekleyen vatandaşlar dahi var." Konsolosluk önünde yüzlerce insan sıranın kendilerine gelmesini beklerken yeni askerlik bedelinin çok yüksek olduğunu belirterek, hükümete yeni yasayı gözden geçirmesi konusunda çağrıda bulundu.

GECE YARISINA KADAR BAŞVURU KABUL EDİLECEK

Strasbourg Konsolosluğu'ndan yapılan açıklamada ise konsolosluğun yoğunluğu azaltmak için gece yarısına kadar aralıksız hizmet vereceğinin altı çizildi. Paris, Lyon gibi Türkiye'nin diğer konsolosluklarının bulunduğu şehirlerde de halk konsolosluklar önünde sabahlarken Lyon Başkonsolosluğu daha önce günde 10 kişinin başvurduğu dövizli askerlik için yüzlerce kişinin sıraya girdiğini duyurdu.

Aucun commentaire: